Susanne Hangaards udstilling Skam

Når udstillingen ”Skam” den 9. juni åbner i Morsø Kunstforening på Nykøbing Mors, er den resultatet af et langt, intenst parløb mellem kunstneren, Susanne Hangaard, og Aksel Sandemoses roman ”En flygtning krydser sit spor”. Susanne Hangaard, der selv er opvokset på Mors, har læst og genlæst romanen for at finde ind til selve kernen i romanen og bygge sin udstilling op omkring den.

9.juni – 30.juni 2013 i Palæet

Åbningstider: Fredag kl. 15-17, lørdag kl. 11-14 og søndag kl. 14-16

Fernisering: 8. juni 2013 kl.11-14

Hangaard2

Da Susanne Hangaard var færdig med at om- og nærlæse Aksel Sandemoses roman, var hun ikke færdig med hans ord. De krævede mere af hende, og Søren Kierkegaards ”Pligten at elske” kom på bordet. Derefter fulgte en række samtaler om romanen med en psykoterapeut, og objekterne og installationerne på udstillingen tog langsomt form, da Susanne Hangaard var klar.

”Skam” åbner på skuepladsen for handlingen i ”En flygtning krydser sit spor”, der også udspiller sig på Mors. På udstillingen kan tilskueren blandt andet opleve objektet ”skamkugle”, der er en fysisk manifestation af skam. Objektet er produceret i glaseret stentøj, og forlægget for skamkuglerne, som findes i forskellige størrelser og former, er kunstnerens egen fæces. Skamkuglerne indgår dels i værkerne ”Skamfad I, II og III” og i udstillingens to videoer.

Udover skamfadene rummer udstillingen en større installation bygget op af de kostumer, der bliver brugt i den ene af videoproduktionerne. Kostumerne et syet sammen og spændt ud i rummet med inspiration i legen ”Kluddermor”.

Aksel Sandemoses mor var norsk, og Sandemose selv flyttede fra Danmark til Norge i 1930, hvor han regnes for at være en af de mest særprægede og originale digtere i norsk litteratur i det 20. århundrede. Det har medført en stor interesse for Susanne Hangaards udstilling i Norge, hvorfor ”Skam” senere på året vil blive vist i Galleri Format i Bergen.

Udstillingen er støttet af Statens Kunstfond.

Susanne Hangaards tidligere udstillinger:

“jeg”-udstillingen, Det intime EFTERÅR – bag facaden, Århus Kunstbygning, 2012. Første internationale soloudstilling på Pamenkalnio Galerija i Vilnius, Litauen, 2012. Hun har desuden deltaget i den internationale gruppeudstilling ”Upcycling 2011” på Permanenten Vestlandske Kunstindustrimuseum i Bergen, Norge samt udstillet på Kunstnernes Efterårsudstilling, KE10.

Kunstnerens hjemmeside: www.susannehangaard.dk

For nærmere info, fotos eller aftale om interview med kunstneren kontakt venligst Susanne Hangaard: tlf. 26243888 eller mail: shangaard@gmail.com