DISHONEST CONSTRUCTIONS

9.juli – 4.september 2016

Mie Olise Kjærgaard udstiller på Holmen

En uærlig konstruktion er en konstruktion, der foregiver at være noget, den ikke er!

Inden for arkitekturen arbejder man med begrebet ”den uærlige konstruktion”, som udtryk for en konstruktion eller en bygning, der foregiver at være noget, den ikke er. Det kan være en søjlekonstruktion, som ligner en betonstøbt bygning eller en træbygning pakket ind i mursten.

lowres (Custom)

For Mie Olise Kjærgaard ligger interessen i at udforske begrebet i forhold til bygningernes funktion. Det hænder, at en bygning bliver til noget andet end det, den er tænkt som, at den ændrer strategi:  glasfacader mangler og erstattes af hjemmelavede murstensvægge, pap eller stof – og bebos, med vasketøj ud ad vinduerne – uden tanke for at bygningens grundidé i virkeligheden var et shoppingcenter eller en kontorbygning. Bygningen overtages af befolkningen, som selv færdiggør konstruktionerne med de forhåndenværende materialer.

Et eksempel er den kendte kontorbygning David de Torres i Caracas, der blev efterladt ufuldendt i 1993, og som nu bebos af 750 familier, der lever i noget, der af nogle betegnes som slum, af andre som et levende eksempel på folkelig selvforvaltning og en vigtig inspirationskilde for arkitekter over hele verden.

information forslag 1 small

Udstillingen i Morsø Kunstforening viser nye værker fra et tidligere projekt, Discontinued Monuments, som tager udgangspunkt i studier af moderne ruiner i Latinamerika. Projektet peger således på den politiske situation specielt i Venezuela, med store og små systemskift, som skaber en socialt lagdelt arkitektur, hvis strategi hele tiden afbrydes og ændres. Dermed er by-skabet præget af disse nutidige ruiner, der står som konstruktionsskeletter med helt andre gevækster og afslutninger end initieret.

Gennem maleri, objekter og værker i stof har Kjærgaard benyttet strategier inspireret af disse arkitektoniske skift. På den måde artikuleres de lagdelte forskelligheder, som opstår i den uærlige konstruktions opbygning, og det antydes, hvad disse regelspring måtte skyldes.

På Museo de Arte Acarigua i Venezuela har Mie Olise Kjærgaard i foråret 2016 med en stor soloudstilling vist den første serie af værker, og udstillingen i Morsø Kunstforening og på Himmerlands Kunstmuseum udgør det fortsatte arbejde med projektet.

Mie Olise Kjærgaard er dansk billedkunstner, uddannet med en MA i Fine Arts fra Central St Martins i London, 2008.

I fem år har Mie Olise Kjærgaard boet og arbejdet i New York og er for nylig flyttet tilbage til København. Hun har udstillet på Museum of Contemporary Art i Utah, Museum of Fine Art Houston, Nikolaj Kunsthal, Barbara Davis Gallery, Texas, Samuel Freeman Gallery i Los Angeles og Galleri Kant i Kbh.

UPCOMING: Politikens Hus danner rammen om en udstilling med Mie Olise Kjærgaard i maj og juni, i juli åbnes udstilling i Morsø Kunstforening, i september på Vesthimmerlands Kunstmuseum, til efteråret i Galleri Kant i København og i januar i Samuel Freeman Gallery i Los Angeles.

Fernisering 1

Fra åbningen af 9. juli 2016

Se flere billeder fra åbningen på foreningens Facebookside.