Destilleret – Danske Bladtegnere

Danske Bladtegnere

Hvis du vil vide noget om en tid, så kig på bladtegning. Det er en praktisk orienteret kunstretning, der reflekterer tidsånd, folkestemning og magt meget direkte. Og så er det endda ofte skægt. Her er lidt om, hvordan vi selv definerer bladtegning. 

“Aha, ja – det er de sjove tegnere, dem fra avisen”. Sådan vil manges første tanke være, når de tænker bladtegning. Politiker med stur stur næse gør noget skørt, og så i trykken sammen med de store overskrifter. Men som alle i enhver anden kunstretning føler vi os kaldet til at sige, at vi er meget mere end det. 

Det er os, der er de journalistiske tegnere. Vi arbejder med satire, jovist, men også med klassisk illustration, infografik, kommentarer, reportagetegning, tegneserier og meget mere til medierne i bred forstand. 

Vi har selvfølgelig mange ting tilfælles med alle andre grupper tegnere – for det kræver selvfølgelig tegnemæssige færdigheder – men grundlæggende kan man sige, at vi kommenterer på vores samtid i tegninger. Det er sådan, vi definerer os. 

Vi bruger journalistiske redskaber som research og analyse, både når tegningen er rent illustrativ, og når den er en benhård kommentar. Det kræver mod, holdninger, viden og gerne humor at lave bladtegning, ud over spidsede blyanter og efterhånden også digitale kompetencer. 

Når vi skriver Danske Bladtegnere med store bogstaver, er det fordi, vi er en forening – en specialforening under Dansk Journalistforbund. Vi ser hinanden som kollegaer mere end konkurrenter, og vi udstiller, holder masterclasses og rejser ud i hele verden for at samle viden og erfaringer hos vores internationale kollegaer. Bladtegning er nemlig et universelt sprog, der kan forstås på tværs af lande, sprog og kulturer.

https://danskebladtegnere.com/

https://www.instagram.com/danskebladtegnere/ (følg bladtegnerne på Instagram)

https://www.facebook.com/DanskeBladtegnere (følg bladtegnerne på Facebook)

I samarbejde med Danske Bladtegnere har MK61 lavet et udstillingskoncept, som griber fat i bladtegningen som øjeblikkets kunstart, og i det meningsbårne indhold. Bladtegningen har et element af modsigelse og protest, som vi gerne vil bygge videre på.

Alle tegninger er trykt som unika plakater, dvs. de findes kun i den ene udgave. 

Fra trykkeriet

Satiretegning er en holdningsbåren kunstart, og på vores egen måde inviterer vi dig til at tage del i det. Som besøgende på udstillingen skal du være velkommen til at tage en plakat ned af væggen, og tage den med hjem. 

Til gengæld vil vi gerne have din forklaring – hvorfor tog du netop dén plakat? Skriv ned på arkene ved indgangen – og del det også gerne med omverdenen; gerne via #hashtags på sociale medier som Facebook, Instagram, Pinterest og Snapchat. Hver plakat har et individuelt nummer. Plakater, manglende plakater og begrundelser er alt sammen en del af udstillingen.

Se indslag fra TV Midt-Vest:

https://www.tvmidtvest.dk/morsoe/saerlig-udstilling-med-gratis-kunst-tag-vaerket-med-hjem-hvis-du-kan-lide-det