Kære Knud

Morsø Kunstforening åbner lørdag 20. april kl. 11 udstillingen Kære Knud

Morsø Kunstforening er stolt over at præsentere en udstilling, der ikke blot hylder Knud Sørensens liv og arv, men også hans lidenskab for kunst. Knud Sørensen (1928 -2022), kendt som en valg- og hjemstavnsdigter og en dybt engageret intellektuel, efterlod sig et betydningsfuldt eftermæle ikke kun gennem sit omfattende forfatterskab, men også gennem sin omfangsrige kunstsamling. En del af denne samling er generøst doneret af hans børn til Morsø Kunstforening, og det er denne donation, der danner grundlag for udstillingen ”Kære Knud”.

Knud Sørensen var et menneske med dybe rødder i det danske landskab og en unik forståelse for både naturen og menneskeskæbnen. Denne forståelse afspejles i hans kunstneriske valg og sammensætningen af den samling, der nu udstilles på Holmen i Nykøbing. På trods af at de udstillede værker ikke primært viser det naturbaserede, inkluderer samlingen portrætter af mennesker, dyr, samt en betydelig mængde grafiske og mere abstrakte værker. Værker af anerkendte kunstnere som Richard Winther, Dan Sterup Hansen, Herman Stilling, Kurt Tegtmeier og Ole Sporring formidler en række temaer, der var dyrebare for Knud Sørensen: naturen, det hverdagslige og menneskets forhold til landskabet.

Gennem årene udviklede Knud Sørensen nære venskaber og inspirerende samarbejder med en række talentfulde lokalt forankrede billedkunstnere. Blandt disse var først og fremmest Preben Wölck, hvis træsnit han skrev digte til, og hvis værker også er rigt repræsenteret på udstillingen. Derudover knyttede Sørensen kunstneriske venskaber med billedhuggeren Erik Heide, fotografen Kirsten Klein og billedkunstnerne Erland Knudssøn Madsen, Finn Have og Henrik Scheel Andersen. Disse kunstneriske venskaber illustrerer også Knud Sørensens evne til at forbinde litteratur og billedkunst og trække inspiration fra en bred vifte af kreative kilder. Flere bogudgivelser med digte og grafiske illustrationer vidner om dette.

Udstillingen er mere end blot en samling af kunstværker. Den er også en levende fejring af Knud Sørensens ånd og virke. Gennem en række spændende arrangementer med oplæsning, kunstneriske workshops og en station med skrivemaskiner, inviterer vi alle til at dykke ned i Sørensens verden af ord og billeder. Disse arrangementer er ikke blot en hyldest til Knud Sørensen, men også en mulighed for at udforske forbindelsen mellem litteratur og billedkunst på en helt unik måde.

En særlig begivenhed bliver afslutningen af udstillingen med en auktion søndag 16. juni, hvor gæsterne får mulighed for at erhverve billeder fra Knud Sørensens kunstsamling og dermed blive en del af hans kunstneriske arv.

Baggrunden for donationen

Efter Knud Sørensens død i 2022 har de to sønner, Per og Jesper, naturligvis overtaget de værker, der har betydet mest for dem, men der var langt flere, end de har plads til.

De resterende værker, 32 i ramme og 70 uden ramme, er alle arbejder på papir. Nogle få er malerier, men langt de fleste er grafik og litografier. Sønnerne har generøst doneret disse værker til MK61 med henblik på salg. Det er foreningen utroligt taknemmelig for. I sagens natur er hovedvægten værker fra kunstforeningens første tiår, hvor Knud Sørensen deltog i bestyrelsesarbejdet og arrangerede udstillinger. Knud Sørensens venskab med en af de andre stiftere af Morsø Kunstforening af 1961, Preben Wölck ses tydeligt i mange personlige hilsener på de enkelte værker og endda et par malede hilsener, hvor den ene er brugt til udstillingens plakat.

Udstillingen åbnes lørdag 20. april 2024 kl. 11-13 og kan ses til og med søndag 16. juni.

Åbningstider: Torsdag – søndag kl. 14-17