Flygtig Stund

Udstillingen Flygtig Stund med maleren Zura Tskhadia åbnedes lørdag 14. maj.

Se billeder fra ferniseringen.

ZURA, som er hans kunstnernavn, er født i 1968 i Georgien og kom 1996 til Danmark, hvor han siden har boet og arbejdet.

Portræt med Franz Halls maleri_small

ZURA er uddannet på Kunstakademiet i Tblisi i årene 1986 – 95, han har også arbejdet i Sct. Petersborg og udstillet mange steder i Danmark, i Paris og Køln.

Preben Winther, forfatter og kunstanmelder, skriver om ham:

”For en vesteuropæer er ældre østeuropæisk malerkunst ofte isprængt en umærkelig anderledeshed. Det er noget med tonen. Anslaget. Det er som at læse Dostojevski. Vi kan indoptage det storladne psykologiske drama, men der er elementer, vi ikke kan lodde dybden af.

At møde Zura Tskhadaias oliemalerier første gang bibringer én en lignende oplevelse, men i forstærket udgave. For kunstneren udfolder sine tableauer på en måde, der i sig selv indebærer en splittelse. I første omgang kan man forledes til at synes, at der er tale om rendyrket anakronismer, og man kan spørge sig selv, hvilken idé der – ud over at ville brillere – ligger i at male så virtuost som de gamle barokkunstnere. Så går det op for en, at det netop er det, Tskhadaia ikke gør.

Han ville kunne det, men han går et skridt videre. Han ødelægger og hærger det perfekte med helt igennem moderne og personlige virkemidler. Han slører og overmaler, til beskueren stilles over for et udsagn, der på samme tid udstråler og fornægter det forgangne, faktisk helt ned i det enkelte motiv, og gammel-russisk historie stilles med ét over for slående nutidige paralleller.

Tskhadaias værker rejser mange spørgsmål. Svarene blæser i vinden. Deraf den lette rislen ned ad ens rygrad. Tskhadaias billedverden er dramatisk, tøjlet vildskab, hvad enten han udfolder den i de rødbrune eller de sort-grå valører.             

Barokken møder nutiden, det svulstige stilles over for det knappe, mismod og håb, skønhed og brutalitet følges ad.

Det kommer der en anderledes og meget stor kunstoplevelse ud af”.

nordvinden_small

På gensyn på Holmen den 14.5. kl. 11. Udstillingen kan ses hver dag mellem 11-17, undtagen mandage, til den 3.7.